Kategori : Genel, Güncel, Siyaset - Etiketler : - Tarih : 07 Şubat 2015
Rasmussen, “Putin, Ukrayna‘da yaptığı gibi Baltık Devletleri’nden birine de saldırabilir. Doğu Avrupa ülkeleriniRusya‘nın domine etmesini hedefliyor” dedi. NATO ülkelerinin savunma harcamalarını kısarken Rusya’nın askeri harcamalarını arttırdığını söyleyen Rasmussen “Ukrayna krizi bizim için bir uyandırma sinyali olmalı” ifadelerini kullandı. Putin’in savaş taktikleri konusunda uzman olduğunu vurgulayan eski genel sekreter Avrupa’nın özellikle hava saldırıları konusunda ABD’ye muhtaç olmasını ‘kötü bir durum’ olarak değerlendirdi. Öte yandan Ukrayna hükümeti ve ayrılıkçılar, çatışma bölgelerindeki sivillerin tahliye edilmesi için “insani koridor” açılması konusunda anlaşmaya vardı. Debaltseve bölgesinde yaşayanlar gözyaşları içinde evlerinden tahliye edildi.
Rusya’dan ABD’yi rahatsız eden girişim
Ukrayna krizine çözüm bulmak için kolları sıvayan Merkel ile Hollande dün önerilerini Putin’e sundu. Ancak iki liderin girişiminden ABD’nin rahatsız olduğu yorumları yapıldı
Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın“Ukrayna diplomasisi” dün de devam etti. İki lider önceki gün sürpriz şekilde Ukrayna’ya gitmişti. Merkel ve Hollande, ülkenin doğusunda hükümet güçleri ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında süren çatışmalara son vermek için Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’ya yeni bir çözüm önerisi sundu. 5 saat süren toplantıda ateşkesin sağlanmasını öngören Minsk mutabakatının hayata geçirilmesi görüşüldü.
ABD-AVRUPA AYRI MI DÜŞTÜ?
Poroşenko, Merkel ve Hollande, doğuda ateşkesin sağlanması, yabancı askerlerin Ukrayna’dan çıkarılması, ağır silahların geri çekilmesi, sınırlarda kontrolün sağlanması ve tüm rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulundu. Merkel ve Hollande dün de Rusya’nın başkenti Moskova’ya gitti. İkili, Devlet Başkanı Vladimir Putin ile aynı önerinin detaylarını görüştü. Merkel, Rusya’ya gitmeden önce, “Biz ihtilafın askeri bir çözümü olacağına inanmıyoruz. Görüşmelerde ateşkesin sağlanmasının mümkün olup olmayacağını da tam olarak bilmiyoruz. Akan kanı durdurmak için Hollande ile inisiyatif aldık” açıklamasında bulundu. Merkel ile Hollande’ın Ukrayna diplomasisi İngiliz ve ABD basınında ise şüphe uyandırdı.
İngiliz basınında “Putin, Avrupa ile ABD’nin arasını açmaya çalışıyor. Görüşmelerde İngiltere ve ABD’nin olmaması Putin’in elini güçlendiriyor” yorumları yapıldı. ABD basını Merkel ve Hollande’ın sunduğu çözüm önerisine ABD’nin şüpheli yaklaştığına dikkat çekti. ABD’nin Ukrayna ordusunu silahlandırmak istediği belirtilirken, Almanya ve Fransa’nın bu adıma sıcak bakmadığı kaydedildi. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden konu hakkında “Ukrayna halkı Rusya’nın askeri müdahalesi karşısında hayatta kalma mücadelesi veriyor. ABD ve Avrupa olarak Ukrayna’nın yanındayız” demekle yetindi.