Kategori : Genel, Güncel - Etiketler : - Tarih : 02 Ocak 2015
ANKARA (02 Ocak) – ÖSYM, 2013-KPSS’de soruların sızdırıldığı iddialarını, “Haberler kesinlikle doğru değildir. Kapalı dönem için matbaa içerisinde konuşlandırılmış olan bilişim sistemlerinden bilgi kopyalanması kesinlikle donanım olarak mümkün olmadığı gibi sınava ait bilgilere her alan uzmanı sadece kendi erişim hakkıyla erişebilmektedir. Yani tek bir kişinin sorulara erişmesi de mümkün değildir.” ifadeleriyle yalanladı.
ÖSYM’den yapılan yazılı açıklamada, üniversite sınavı başvurularının 5 Ocak’ta başlayacağı anımsatılarak aileleriyle birlikte 10 milyona yakın insanı ilgilendiren sürecin kamuoyunda hassasiyetle takip edildiği belirtildi. Bu kritik süreçte gizlilik ve güvenlik ilkelerine bağlı şekilde hak ve adalet ölçülerine göre seçme ve yerleştirme yapan ÖSYM’nin bundan asla taviz vermeyeceği vurgulanan açıklamada, ÖSYM’yi hedef göstererek toplumsal barışı zedelemeye kasteden bazı kesimlerin asılsız ve yanıltıcı bilgileri ileri sürmeye başladığına işaret edildi.
Bu kapsamda, bugün bir gazetede Ankara kaynaklı yayımlanan ve üzerinden bir yıldan fazla zaman geçmiş bir çalışanın ölümüne ilişkin haberde, 2013’te KPSS sorularının dışarıya sızdırıldığı yönünde iddialar bulunduğu anımsatılarak haber ve iddiaların “kesinlikle” doğru olmadığı savunuldu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Haberdeki çalışanın ölümünün söz konusu sinemada gerçekleşmesi dışında verilen tüm detaylar hayal ürünü bir iddia olup konu ile ilgili ÖSYM’ye ulaşmış bilgi ve belge bulunmamaktadır. Yaklaşan YGS sürecinde medya kuruluşlarının bu tür haberleri ‘iddialara göre’ deyip aslını doğrulamadan ilgili bilgi ve belgelere ulaşmadan her türlü haberi yayınlamaları sorumlu medya anlayışı ile bağdaşmamaktadır.”
KÖKLÜ DEĞİŞİM SÜRECİ
ÖSYM’nin tüm faaliyetlerinde sadece Başkanlığın internet sayfasında yer alan bilgilerin dikkate alınmasının doğru olacağı vurgulanan açıklamada, Eylül 2010’dan itibaren ÖSYM’de çok köklü bir değişim süreci yaşandığına dikkat çekildi.
Açıklamada, ÖSYM’nin, yaptığı her işin saniye saniyesine hesabını verebilen şeffaf bir kurum haline dönüştürüldüğü, bu nedenle haksız kazanç elde etmek isteyenlerin yalan ve iftiraların artırılmasına sebep olduğunun altı çizildi. Menfaat çevrelerinin tamamıyla güvenli ÖSYM sınav sistemini bozma gayretlerine, sorumluluk sahibi basın kuruluşlarının alet olmaması ve kamuoyunun asılsız iddialarla toplumsal barışı zedeleyecek girişimlere itibar etmemesi istenildi.