Kategori : Ekonomi, Genel, Güncel, Siyaset - Etiketler : - Tarih : 26 Aralık 2014
İSTANBUL (26 Aralık) – Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul’da yapımı süren 3. havalimanını, “Dünyanın merkezi olacak.” diye tanımladı.
İnşaat alanında gezen Elvan, gazetecilere yaptığı açıklamada, havalimanı bölgedeki bataklığı ıslah ederek inşa edildiğini, yapım işinin yap-işlet-devret çerçevesinde tamamen açık bir ihaleyle yapıldığını, işin devlete en yüksek parayı verecek olan konsorsiyuma verildiğini anımsattı. Buna göre, kamunun kasasına toplam 22 milyar 152 milyon avronun gireceğini bildiren Bakan Elvan, konsorsiyum tarafından 10 milyar 247 milyon avroluk bir yatırım gerçekleşeceği, yeni havaalanının 120 bin kişiye iş imkanı sunacağı, katma değerden ise 1,5 milyondan fazla insanın fayda sağlayacağı bilgisini paylaştı.
76 MİLYON METREKARELİK ALAN
Bakan Elvan, 76 milyon metrekarelik alanda kurulacak ve çevre dostu olması açısından da tüm uluslararası sertifikalara sahip olacağını vurguladığı havalimanının özelliklerini sıraladı ve özetle şu bilgileri aktardı:
“350’den fazla destinasyonla dünyanın en büyük ana limanlarından (HUB) biri olacak. Hizmete girdiğinde 150’den fazla havayolu şirketi limanın hizmetlerinden yararlanacak. 6 adet bağımsız pistten oluşacak havalimanı, 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak.
Toplam apron büyüklüğü 6,5 milyon metrekare, toplam ticari alanı ise aşağı yukarı 150 bin metrekare olacak.”
ZEMİN SAĞLAMLIĞI İÇİN
Konsorsiyumun halen sahada, Orman Genel Müdürlüğü’nün verdiği geçici izinle sondaj, etüt ve zemin çalışmalarını yürüttüğüne işaret eden Elvan, zemin çalışmasının önemini vurguladı. Elvan, zeminin durumu hakkında da bilgi vererek konsorsiyumun, havaalanının zemin sağlamlığı için dünyanın en büyük firmalarıyla yoğun çalışmalar yürüttüğünü söyledi ve şöyle devam etti:
“Bu çalışmalar nedir? Özellikle gerçek zeminin üzerinde dolgu olması nedeniyle, bu dolguların önemli bir kısmı boşaltılacak, bu dolgu malzemeleri çekilecek. Bu malzemelerin bir kısmı çekildikten sonra, aşağı yukarı belki 20-25 metrelik kısmı kalacak. Bu kısma da görmüş olduğunuz, 80-100 santimetre aralıklarla Wick Drain’ler yerleştirilecek. Bunun üzerine ise bir filtre mekanizması oluşturulacak, bu mekanizmanın üzerine dolgu yapılacak, dünyanın değişik havalimanlarında bu uygulama yapılmıştır. Bir taraftan Drain’lerle bataklık olan zeminin içindeki su ve nem dışarı atılacak, diğer taraftan yapılan dolgu özellikle dolgu olan kesime baskı yaptıkça, Drain’den su ve nemli olan ortam dışarı atılacak. Böyle bir mekanizmanın testi şu an da yapılıyor.”
Testlerden şu ana kadar oldukça olumlu sonuçlar alındığını belirten Elvan, “Çalışmalar devam edecek, bu testler neticesinde 2015 yılında inşallah havaalanı yapımına başlayacağız.” dedi.