Kategori : Genel, Güncel, Siyaset - Etiketler : - Tarih : 20 Aralık 2014
ANKARA (20 Aralık)-Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe açığının hiçbir dönemde olmadığı kadar düşük olduğunu belirterek “Orta vadeli programa ilişkin temel varsayımlarımız gerçekleşirse, 2017 yılında nominal olarak genel devlette yüzde 0,1’lik fazlaya geçmeyi ümit ediyoruz.” dedi.
TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen 2015 yılı bütçesinin 6,maddesi üzerinde Hükümet adına konuşan Bakan Şimşek, bütçe hakkının çok önemli olduğuna dikkat çekti. Bütün bütçelerin kesin hesaplarında tamamlayıcı ödenek bulunduğunu, ne tamamlayıcı ödeneğin ne de kesin hesabın yeni bir şey olduğunu belirten Şimşek, “ Bütçe birtakım varsayımlara ve tahminlere dayalıdır. Hemen hemen hiç bir dönemde,bütçe kesin hesaplarında tamamlayıcı bir ödenek olmaması söz konusu değildir” dedi.
Bakan Şimşek, “yedek ödenek kullanımı ve bunun açıklanmasına ilişkin birtakım hususların” gündeme getirildiğini anımsatarak “Doğrusu Sayıştay’ın burada, benim de doğru bulduğum bir eleştirisi vardır. Sayıştay, ‘siz yedek ödenekten kullanımları, başlangıç ödeneğine göre değil yılsonu gerçekleşmesine göre’ açıklayın diyor. Arkadaşlar, ‘Biz bu şekilde açıklıyoruz’ demişler bugüne kadar. Ben çok açık ve net olarak, ‘Bundan sonra Sayıştay’ın dediği gibi açıklanacak’ dedim. Bu konuda en ufak bir tereddütümüz yok.” vurgulaması yaptı. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeler sırasında yıl içerisinde yedeğe aktarılan, toplam yedek ödenekten kullanımların bütün ayrıntılarını verdiğini anımsatarak “Burada rakamları tekrarlayayım…” diye devam eden Bakan Şimşek, rakamları örnekleriyle yineledi.
HER MEZUNA İŞ GARANTİSİ DÜNYADA YOK
Konuşmasında öğretmen atamalarına da değinen Şimşek, 2003-2014 yılları arasında 457 bin 537 öğretmen atadıklarını, bugün toplam öğretmen sayısının 852 bin 29 olduğunu belirtti. Atanan öğretmen sayısının açık ve net olduğuna işaret eden Bakan Şimşek, dünyanın hiç bir ülkesinde, bir fakülteden mezun olana devlette iş ve atama garantisi olmadığını ifade etti. Şimşek, şunları söyledi:
“Kore’de üniversite mezuniyet oranı neredeyse yüzde yüzlere dayanmış durumda. Biz arzu ederiz ki Türkiye’de herkes yüzde yüz üniversite mezunu olsun ama bunların tamamını kamuda istihdam etme imkânı yoktur. 2015 yılında bütçenin yüzde 30’unu, 132 milyar lirayı memur maaş ve sosyal güvenlik primi olarak ödeyeceğiz. Sosyal güvenlik sistemine de bu amaçla yaptığımız aktarmalar var. Çünkü Sosyal Güvenlik Kurumu’nda prim gelirleri emeklilerin maaş ödemesine yetmiyor. Ona da yaptığımız aktarımları dikkate alırsanız, bütçenin neredeyse yarısına yakını, önemli ölçüde personel giderlerine gidiyor.”
BORÇLANMA ÜRETKEN ALANLARA GİTSİN
Kamunun dış borç ve rezervlerine de değinen ve 2002-2014 yılının ikinci çeyreğine ilişkin rakamsal bilgiler aktaran Bakan Şimşek, şu anda devletin rezervinin dış borcundan daha fazla olduğunu kaydetti.
Devletin dünyadan alacaklı konumda, ancak özel sektörün borçlarında artış olduğunu vurgulayan Şimşek, “Özel sektörün borçları 2002’de 43,1 milyar dolardı, yılın ikinci çeyreği itibariyle 278 milyar dolara ulaşmıştır. Özel sektörün borçlarının önemli bir kısmı yatırımların finansmanı içindir. Bu dönemde reel sektörün çok ciddi yatırımları olmuştur. Önemli olan o borcun üretken alanlara gidip gitmediğidir. Bizim de teşviklerimiz o yöndedir. Yani, özel sektör de kamu da borçlanacaksa üretken alanlara doğru gitsin.” diye konuştu.
Bakan Şimşek, borca dolar ve lira cinsinden bakmanın çok sağlıklı olmadığını, borcun milli gelire olan oranına bakmak gerektiğini vurguladı. Gelişmekte olan ülkelerin brüt borcunun milli gelire oranının yüzde 40 olduğunu, Türkiye’de brüt borcun milli gelire oranının kamuda yüzde 33 olduğunu belirten Şimşek, gelişmiş ülkelerde, OECD ülkelerinde ise bu oranın yüzde 112 olduğunu kaydetti.
TÜRKİYE SAĞLIKLI OLMASAYDI
Türkiye’nin kamu dengelerinde iyileşmenin söz konusu olduğunu belirten Şimşek, “Bu iyileşmeler yaşanmasaydı enflasyon yüzde 9 civarı, faizler yüzde 9’un altında. Bu mümkün mü? Çok zor. Türkiye, eğer evini düzene koymasaydı, kamu borç dinamiklerinde, bütçe dengelerinde ciddi bir iyileşmeye gitmeseydi, hatta en sağlıklı ülkelerden birisi olmasaydı, bugün reel faizler negatif, yani eksi olmazdı” görüşünü paylaştı.
SÜPER LİG TAKIMLARINA ÖZEL ALAN
Milletvekillerinin sorularını yanıtlarken bütçenin 2017 yılında fazlaya geçebileceğini bildiren Maliye Bakanı Şimşek, Süper Lig’deki futbol takımların yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğine işaret ederek “Onlara özel bir alan açmamamız lazım. Ama amatör lig düzeyinde olup da bu türden sıkıntıları yaşayanlara bir düzenleme yüce Meclis’in takdirinde olan bir konudur. Ben amatör düzeydeki spor kulüplerine yapılacak düzenlemeyi makul görürüm.” diye konuştu.
KAMU BİNALARI BİRBİRİNE GEÇEBİLİR
Şimşek, kamu binalarının, kimin yaptığını bakılmaksızın birbirlerine geçebileceğine işaret ederken vergi borçlarının yapılandırılması ile ilgili soruyu da şu yanıtı verdi:
“Sık sık, af niteliği taşıyan bazı unsurları taşıyan yapılandırmaları yaparsanız, o beklentiler sürekli devam eder. En son yapılandırmada, Plan ve Bütçe Komisyonu’na gittim; ‘ne olur bu cezaları silmeyin, bir daha da bu af beklentisini kaldıralım’ dedim. Nitekim son yapılandırma tasarısı şöyle çıktı: ‘Ana parayı alıyoruz, vade farkı olarak enflasyonu alıyoruz, cezaları da silmedik. Böyle bir sistem devam ederse, bundan sonra hiç kimse, ‘kamu alacağını ben listenin en sonuna alsam da sorun yok’ demez.”