Kategori : Ekonomi, Genel, Güncel - Etiketler : - Tarih : 18 Aralık 2014
ANKARA(18 Aralık)- Başbakan Ahmet Davutoğlu, yurt dışından gelecek lüks tüketim mallarına yönelik caydırıcı vergilendirmeler yapılacağını bildirdi.
10. Kalkınma Planı kapsamında Öncelikli Dönüşüm Programları’na ilişkin ikinci basın toplantısını düzenleyen Başbakan Davutoğlu, 25 program ve bin 200 eylem planından oluşan Ekonomide Yapısal Dönüşüm Programı’nın 2.paketini açıkladı. Davutoğlu, lüks tüketime caydırıcı vergi getirileceğini, emlakta yeni vergilerin geleceğini, tasarruf oranlarının artırılacağını duyurdu.
“Kayıtdışı Ekonominin Azaltılması Programı”nı ayrı bir paket halinde açıklayacağını belirten Davutoğlu’nun basın toplantısından öne çıkan başlıklar şöyle:
VERİMLİLİK ARTIRILACAK- Yüksek ve istikrarlı büyüme istiyoruz. Katma değeri artırmayı amaçlıyoruz. Bu başlık altında 59 eylem planlıyoruz. Bu amaçla destekleri gözden geçireceğiz. KOBİ’leri sürekli gündemde tutacağız ve istihdama yönelik önemli katkılar sağlamaya çalışacağız. İmalat sanayinde otomasyonu yaygınlaştıracağız. Kaynak verimliliğini yaygınlaştıracağız. Ürün çeşitlendirme ve markalaştırma yapacağız.
TASARRUF ORANI ARTACAK- Bu program sayesinde israfı azaltmayı amaçlıyoruz. Yabancı marka ve şirketlerin satın alınmasına destek vereceğiz. 2013 yılında yüzde 13.4 olan tasarruf oranının yüzde 19’a çıkarmaya kararlıyız. 74 adet eylem planı yer alıyor. Taşınmaz alımlarında vergi istisnalarını gözden geçireceğiz. Konut alımında ve emlak vergisinde düzenleme yapacağız.
LÜKS TÜKETİME VERGİ- Uluslararası yükümlülükleri gözeterek lüks ve/veya ithalat yoğunluğu yüksek malları tespit edecek ve caydırıcı vergilendirme yapacağız. İçeride teknoloji yoğun, verimliliği artan sanayilere destek verirken dışarıdan gelecek lüks tüketim mallarına yönelik caydırıcı vergilendirmeler yapacağız. Altın bankacılığını geliştireceğiz.
İSTANBUL FİNANS MERKEZİ- Her türlü finansal aracın inşa edildiği etkin bir şeffaf piyasayı amaçlıyoruz. İstanbul’un ilk aşamada 25 küresel finans merkezi içinde yer almasını hedefliyoruz. 104 adet eylem alıyor bu çerçevede. İstanbul Finans Merkezi için özel sektörün katkı sağlayacağı bir yapı istiyoruz.
FAİZSİZ FİNANS- Kamu sermayeli katılım bankası kuracağız ve katılım bankalarına destek vereceğiz. Faizsiz finans için bu alana uygun etik ilkeleri belirleyeceğiz.
PLAKET YERİNE FİDAN-İl ziyaretlerinde verilen plaket ve hediyeler israf oluşturuyor. Başbakanlık genelgesiyle bundan sonra başta benim yaptığım ziyaretlerde, hiçbir ziyarette yerel yönetimler, valilikler ve diğer kurumlar plaket ve hediye sunumunda bulunmayacaktır. Süslü plaketler yerine fidan dikimi özendirilecektir.
DOLAYLI ETKİLERE AŞILIYIZ
Soruları da yanıtlayan Davutoğlu, petrol fiyatlarındaki düşüş ve Rubledeki ani değer kaybının Türkiye ekonomisini nasıl etkileyeceği yönündeki soruya şu karşılığı verdi:
“Dünya ekonomisinde kırılganlık devam ediyor. Dolayısıyla G20 içinde farklı ülkelerin görüş ayrılıkları işaretler sağlıyordu. Olası riskleri değerlendirdik. Önemli olan ekonominin istikrarda kalıcılığı temin ederek genel dengeleri muhafaza etmek. Kriz durumunda ek tedbirleri planlamak. Salı günü ruble yüzde 12, ertesi gün yüzde 10 değer kaybetti. Böylesi bir dalgalanma bütün dünya ekonomilerini etkiler. Ama Türk ekonomisi finans sisteminin sağlam yapısı dolayısıyla herhangi bir şok etkisi yaşamadan bunu atlatabildi. En temel hedefimiz petrol fiyatlarındaki düşüşten gelen karımızı maksimize etmek, bu fiyatların finansal piyasalar vasıtasıyla getirdiği riskleri minimize etmek. Pozitif unsurlar doğrudandır. Petrol fiyatı düşünce anında cari açığımız düşer. Diğeri son olayda gördüğümüz gibi dolaylı etki. Dolaylı etkiler konusunda aşılıyız. Hiç kimse ekonomide olumsuz bir gelişme beklememelidir. Kendimizden eminiz, istikrarımızdan eminiz.”