Kategori : Genel, Güncel - Etiketler :başbakan, cemaat, CIA, erdoğan, fetullah, MIG, mit, MOSSAD, tbmm, TERÖR, türkiye - Tarih : 12 Ağustos 2014
OTUZ YIL GEÇ GELEN MİT KANUNU
Otuz yıl önceki kanunlarla ve düzenle yönetilmeye çalışılan Milli İstihbarat Teşkilatı on beş maddelik yasa Mit’in daha çok dış istihbarat ve devlet güvenliği ile ilgili konularda yasa kurumu daha güçlü , daha şeffaf bir yapısı olacak. Kanunun kabul edilmesinden sonra, Pensilvanya ve Yahudiler ile bunların Türkiye’de ki işbirlikçileri deliye döndü. Çünkü Türkiye 12 Eylül darbesini yapmış asker iradesinde 1983 yılında çıkmış bir yasayla Mit teşkilatı yönetiliyordu. Türkiye uzun yıllar küresel ve batılı güçlerin dış istihbarat birimlerinin, operasyon yaptıkları bir ülkeydi. Dış istihbarat örgütlerinin cirit attıkları bir yerdi. Çağın çok gerisinde kalan bir düzenle Milli İstihbarat Teşkilatı idare ediliyordu. Kanunların dışına çıkılamıyordu.
Konuyla ilgili 2005 yılında Milli İstihbarat Teşkilatı’nın 80. Yıl kuruluş yıldönümünde , dönemin MİT müsteşarı Emre Taner’in açıklamasında ; 1990 sonrasına Milli İstihbarat Teşkilatının hazırlıksız yakalandığını belirtmiştir. Mit gibi istihbarat teşkilatlarına bakıldığında CIA, MOSSAD, MIG olsun 2014 yılında yürürlüğe giren MİT yasasına benzer yasaları yıllardır uyguluyorlar.
MİT çözüm sürecinde en önemli yapı taşıdır. Terör sorununun çözülmesiyle , Türkiye’nin üzerinde hiç bir etki yapamayacakları için MİT’i denetlemek amacıyla muhalefet partilerin baskısıyla son dakika kanuna bir madde eklendi. Güvenlik ve istihbaratı TBMM denetleyecek. On yedi kişilik Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu kurulacak. Bu komisyon MİT’i denetleyecek. Yeni kanunla istihbarat kurumları meclis denetimine açılmış oldu. Jandarma İstihbarat ve Emniyet İstihbarat birimlerini de bu güvenlik istihbarat komisyonu denetleyecek.
Bundan sonra hiçbir etki 07 Şubat 2012’de olduğu gibi milli istihbaratı ele geçirmek için bir savcı kararıyla ulusal güvenliği tehdit edemeyecek. 17 Aralık 2013’te darbe girişiminin ardından, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın otuz yıl önceki yasal alt yapısının zayıflığından faydalanıp MİT’e ait tırlara ve elemanlarına operasyon yapamayacak. Yeni MİT Kanunu ile MİT müsteşarlarını ancak Yüce Divan yargılayabilecek. Denetimde MİT’le ilgili kararları da ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi alabilecek. MİT yurt dışında operasyona yetkili olacak. Operasyon yapabilecek. Zamanın siber savaşlarında , elektronik haberleşmede , takipte zaman ne gerektiriyorsa hatta zamanın ötesinde yer alacak. Bu kanun ile Türkiye’nin dış güçlere karşı ulusal güvenlik konusunda eli güçlendirilmiş oldu.
TİMUR ÖZGÖNÜL