yazılım sanayi önemi günbegün artıyor

Kategori : Dünya, Ekonomi, Genel, Güncel, Siyaset - Etiketler : - Tarih : 18 Mart 2015

Teknolojinin hayatımızın her alanına girmesiyle yazılımın önemi de her geçen gün artıyor. Eskiden yazılım deyince akla ‘ABD, Hindistan, İsrail’ gibi ülkeler gelirken bugün artık Türkiye de ‘ben de’ varım diyor.

Yazılımın Türkiye için önemini ‘Türkiye’nin gelecekteki petrolü’ diye tanımlayan Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Ufuk Güneş, dünya yazılım pazarının 4.8 trilyon dolar, Türkiye’de pazarın büyüklüğünün 6.8 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Önceki gün sohbet etme imkanı bulduğumuz YASAD Başkanı Güneş, 2011 yılında derneğin yönetimine geldiklerinde pazarın kesin olmamakla birlikte büyüklüğünün 800 milyon dolar civarında olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın stratejisi ve vizyonu sonucu hükümetin yazılıma verdiği önemle birlikte kısa sürede atılıma geçtiklerini anlattı.

ANKARA’NIN ÖNCELİK LİSTESİNDE

Sohbette, Ankara’nın yazılım sektörünü öncelik listesine almasıyla ilgili Güneş’in verdiği diğer bir örnek de 2011’de savunma sanayinde yüzde 11 olan yerli yazılım payının bugün yüzde 49’a yükselmiş olması. ‘Yerli’ kelimesi geçince konu yerli otomobilden açıldı. Güneş, yerli otomobilin yazılımını tamamen yerli yapabileceklerini söyledi. Otomobilde maliyetin yüzde 44 gibi büyük bir bölümünü yazılımın oluşturduğunu belirten Güneş “Otomobil için üreteceğimiz her ürünü dünya otomotiv pazarında satabiliriz” diyor. Türk yazılımcıları bunun için yerli otomobili beklemeyip zaten bu konuda girişimlerde bile bulunmuşlar.

Önümüzdeki dönemde dünya otomotiv devi ‘e yazılım satma aşamasına gelmişler. Doğan Güneş, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Ekonomi Bakanlığı’nın Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi Desteği (URGE) alarak yurt dışı pazarlama takımı kurduk. Geçen yıl bu kapsamda 12 firma ile Almanya’ya gittik. Firamalarımız, Mercedes, Bosch gibi firmalarla görüştüler. İhracat bağlantıları kuruldu. Çok yakında otomotiv yazılım ihracatları başlayacak.”

ABD’YE İHRACAT YAPACAK

Güneş, Almanya’dan sonra ABD pazarına da yönelik çalışmalarının hızlandığını anlattı. Güneş “GHP Greater Houston Partnership yetkilileriyle ABD’de ve İstanbul’da bir araya gelindi. ABD yazılım pazarına dönük ihracatımızı arttırmayı hedefleyen, kuracağımız kanal için önemli bağlantılar sağlandı. Houston Teknoloji Center ile görüşmelerimiz oldu. Türkiye’ye geldiklerinde Türk yazılımcı ve girişimcilerine destek olacakları sözünü verdiler. Bu kapsamda 20 firma seçip 2 yıl eğitim verecekler” dedi.

2023 HEDEFİ 1 MİLYON İSTİHDAM

Türkiye’nin 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmasında katma değeri yüksek ürünlerin önemine dikkat çeken Güneş, şunları söyledi: “Yazılım aslında katma değerin en rahat yaratılabileceği alan. Yazılımın pahası yok. Sanayide 1 kişilik istihdam için 70-75 bin dolar yatırım yapmak gerekir. Yazılımda ise 2.500 dolar. 70’den fazla ülkeye ihracatımız var. 2011’de 250 milyon dolar olan yazılım ihracatı 2014’te 800 milyon dolara yükseldi. Bu yıl hedefimiz 1 milyar dolar. 2023 hedeflerimiz ise 10 milyar dolar ihracat, 1 milyon genç istihdamı.”
Hintli yerine Türk mühendis ile çalışmak istiyorlar

Yazılım deyince akla ilk gelen ülkelerden olan Hindistan’ın tahtına çok rahatlıkla oturabileceğimizi kaydeden Güneş “Türkiye’nin yazılımdaki avantajlarının başında mühendis kalitesi geliyor. Avrupa’ya yakın olmamız, ABD ile saat farkı da avantajımız. Hintli mühendislere sabah anlattıklarını ertesi gün tekrar anlatıyorlar. Bu yüzden herkes Türk mühendislerle çalışmak istiyor” dedi. İstanbul’un dünyanın en iyi IT eğitim merkezlerinden biri olabileceğini de kaydeden Güneş, yurt dışında çalışan Türkler’in de sektör için çok önemli olduğunu söyledi.

MESLEK LİSELERİNDEN HER YIL MEZUN OLAN HERKESİ İŞE ALIRIZ

Yazılım sektörünün en önemli sorunun nitelikli eleman olduğunu kaydeden YASAD Başkanı Güneş, hem mühendis hem de teknik eleman sıkıntısı yaşadıklarını kaydetti. Star’ın haberine göre, sektörde her yıl 50 bin kişiye ihtiyaç olduğunu kaydeden Doğan Ufuk Güneş, şunları söyledi: “Türkiye’de üniversitelerden 10 bin mühendis mezun oluyor. Ama her işi mühendise yaptıramazsın. Ara eleman açığını meslek liseleriyle çözmek gerekiyor. 3 bin 263 meslek lisesinin bin 689’u bilişimle ilgili… Bu liselerden 2013 yılında 43 bin 429, 2014 yılında 44 bin 121 genç mezun oldu. Nerede bu gençler? Meslek liselerinden mezun olanlar ne yazık ki sektörün istediği kalitede değiller. Hepsi bizim istediğimiz gibi olsa, hepsini işe alırız.”

ÜNİVERSİTELERLE PROTOKOL

YASAD, nitelikli eleman sorunu çözmek için üniversitelerle işbirliklerine de imza atıyor. Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi ve Sabahattin Zaim Üniversitesi ile imzaladıkları protokoller ile üniversitelerin bilgisayar mühendisliği, matematik gibi bölümlerinde YASAD’ın istediği gibi eğitim veriliyor. Güneş “Biz de öğrencilere mezun olduklarında iş garantisi veriyoruz” dedi. Güneş, eğitim probleminin çözülmemesi durumunda şirketlerin yurt dışından eleman alabileceğini, bunu da istemediklerini söyledi

kaynak:stargazete.com.tr

Facebook'ta Paylaş
Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :