Kategori : Genel, Güncel - Etiketler : - Tarih : 31 Ocak 2015
Suriye‘deki Türkmenlere tıbbi ve insani yardım taşıyan MİT TIR‘larına yönelik derin operasyon ve oluşturulmak istenen Türkiye karşıtı algı, hükümeti önlem almaya yöneltti. Konuyu Bakanlar Kurulu’nda değerlendiren hükümet, TSK, MİT veEmniyet Genel Müdürlüğü’nün Taşınır Mal Yönetmeliği’nde değişikliğe gitti. Yönetmelikte, “irsaliye düzenlemeden nakledilebilecek” malların listelendiği hüküm genişletildi. Daha önce, su, likit gaz, yağ, toprak, kum, çakıl ve gübre gibi maddelerle sınırlı olan listeye, başta ilaç olmak üzere tıbbi yardım, tıbbi sarf malzemeleri ile temsil ve tanıtım amaçlı gıda maddeleri de eklendi. Uluslararası anlaşmalar kapsamındaki tedarik edilmesi zaruri olan malların nakliyesinde de irsaliye zorunluluğu kaldırıldı. Bundan böyle MİT, TSK ve Emniyet’e ait araçlarla “taşıma irsaliyesi düzenlemeden” tıbbi ve insani yardımlar nakledebilecek. Bu araçlar, sadece “görev emri” ile yola çıkabilecek.
Savcılık veya kolluk, “irsaliye düzenlenmediği” gerekçesiyle keyfi işlem yapamayacak. Araçlardaki görevliler, kolluk tarafından yapılacak kontrollerde, sözlü beyanda bulunarak “görev emrini” ibraz edecek. Tıbbi ve insani yardım taşıyan bu araçlarda, gerekçesi somut delillere dayanan mahkeme kararı bulunmadığı sürece arama yapılamayacak.
Yetkinin kötüye kullanımını frenler
Yönetmelik değişikliğini değerlendiren Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi eski Başkanı Bülent Orakoğlu, bunun paralel yapılanmanın Türkiye’yi itibarsızlaştırma girişimlerine karşı alınmış bir önlem olduğunu söyledi. Orakoğlu “Paralel örgüt ihanette sınır tanımıyor. Yine benzer bir senaryo sahneleyebilir. Değişiklik, savcı cübbesinin sağladığı yetkinin kötüye kullanımını frenleyecektir“ diye konuştu.