IŞİD’le mücadelede Türkiye’nin 14 hassasiyeti

Kategori : Dünya, Güncel - Etiketler :, , , , , , , , , , - Tarih : 09 Ekim 2014

Sınır ötesi harekat ve Kobani’de yaşanan IŞİD-PYD çatışmasıyla ilgili tartışmalar sürerken, gözler iki kritik ziyarete odaklandı.

isidle_mucadelede_turkiyenin_14_hassasiyeti_1412841385_9703
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ABD Başkanı Barack Obama’nın Özel Temsilcisi Emekli General John Allen bugün Ankara’da. Devletin zirvesiyle yapılacak görüşmeler sonucu, sınır ötesi harekat ve Türkiye’nin üstleneceği rol konusunda yol haritası büyük oranda şekillenecek. Türkiye, kırmızı çizgilerini ve hassasiyetlerini muhataplarına anlatacak.

Stoltenberg; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’la görüşecek.

ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyon için atadığı Özel Temsilcisi Emekli General John Allen da üst düzey yetkililerle bir araya gelecek.

Türkiye’nin şu başlıklara dikkat çekeceği belirtiliyor:
SIĞINMACILARA DESTEK ŞART
– Türkiye uluslararası camianın desteğiyle ‘güvenli bölgeler’ oluşturulmasını istiyor.
– Güvenli bölgeyle birlikte ‘uçuşa yasak bölge’ oluşturulması hayati önem taşıyor.
– Ilımlı muhaliflerin eğitilmesi, silah ve teçhizat bakımından güçlendirilmesi önemli. BM, NATO ve müttefiklerin adım atması isteniyor.
– Ankara, sadece IŞİD’e yönelik mücadelede başarının kalıcı olmayacağını düşünüyor. Mücadelenin, “Esad’ın gitmesi” için yürütülmesine büyük önem veriliyor.
– Türkiye, muhataplarına, “Havadan müdahale yetersiz, kara harekatı şart” diyecek.

– Muhtemel kara harekatına Türkiye’nin katılması için Ankara’nın kırmızı çizgisi Esad rejiminin de gidişine endeksli olması.

– Türkiye, IŞİD ve Esad rejimiyle mücadele sonrası bölgede boşluk oluşmaması için, özellikle Müslüman ülkelerin askerlerinin çoğunlukta olacağı bir BM gücünün bölgede rol üstlenmesini istiyor.
– Kışa kalacak bir kara harekatının daha zorlu olacağı ve risklerin artacağı kaydediliyor.
– Ankara, yeni silah ve teçhizat desteğinin, bölgedeki grupların ve radikallerin eline geçmesinden endişe ediyor. Hassasiyet muhataplara iletiliyor.
– Türkiye’nin, sığınmacılar için gelecek süreçte gerekli katkının sağlanması isteniyor.

– İncirlik Üssü’nün ‘operasyonel kullanım’ talebi Türkiye’nin beklentilerinin karşılanması durumunda mümkün.
– NATO’nun müttefiki olarak Süleyman Şah Saygı Karakolu dahi, Türkiye topraklarına her türlü saldırıda teşkilatın 5. maddeyi işletmesini prensip olarak talep ediyor.

– Ankara, IŞİD’e katılımların önlenmesi için diğer ülkelerin de gerekli tedbirleri almasını istiyor.
– Yürütülecek ortak bir kara ve hava harekatı için istihbarat paylaşımının önemine vurgu yapılıyor

Facebook'ta Paylaş
Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :