13 İLDE EŞZAMANLI OPERASYON

Kategori : Ekonomi, Genel - Etiketler :, , , , , , - Tarih : 19 Ağustos 2014

İzmir merkezli 13 ilde “yasa dışı dinleme” iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında haklarında arama kararı çıkarılan 32 emniyet mensubundan 25’i gözaltına alındı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, geçen haftalarda “paralel yapı” tarafından dinlenildiği iddia edilen kişilerin şikayeti üzerine soruşturma başlattı.

25613135
Bu kapsamda 19’u İzmir’de, diğerleri İstanbul ve Yalova’nın da aralarında bulunduğu 13 ilde toplam 32 kişi hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Sabaha karşı söz konusu adreslere eş zamanlı operasyon düzenleyen ekipler, şu ana kadar 25 kişiyi gözaltına aldı.

Operasyonun, bu aşamada, “Liman” ve “Askeri bilgi belge bulundurma” davasıyla ilgili olmadığı, sadece dinlenilen kişilerin şikayeti üzerine başlatıldığı öğrenildi.

Şüpheliler arasında İzmir’de şube müdürüyken tayin olduğu şehirde emniyet müdürlüğüne terfi eden 1 kişinin de olduğu belirtildi. Hakkında gözaltı kararı bulunan birinci sınıf emniyet müdürünün de geçmişte İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’nde İstihbarat Şube Müdürlüğü, ardından İstihbarat Daire Başkan Yardımcılığı görevlerini yapan, 2011 yılı Temmuz ayında Batman İl Emniyet Müdürü olarak atanan, 17 Aralık sürecinden sonra ise görevden alınan Hasan Ali Okan olduğu öğrenildi.

AVUKATTAN AÇIKLAMA
Gözaltına alınanlardan her ikisi de komiser olan E.Ç. ile R.B.’nin avukatı İsmail Hakkı Küçük yapılan operasyona tepki gösterdi. Müvekillerinden E.Ç.’nin Aydın’ın Germencik İlçesi’ne bağlı Ortaklar’da, R.B.’nin ise Erzurum’da gözaltına alındığını belirten Avukat Küçük, “E.Ç. gözaltına alınırken ben de oradaydım. Evraklarda gördüğüm kadarıyla müvekkillerim ‘örgüt kurmak, örgüte üye olmak ve evrakta sahtecilik’ suçlarından gözaltına alınıyorlar. Ancak bunlar gerçeği yansıtmıyor. Müvekkillerimin yaptıkları önleme dinlemesidir. Daha çok uyuşturucu ve terör operasyonlarında görev aldılar. Bu suçlama ve gözaltılar hukuksuz yapılan işlemler. Bunun örneğini İstanbul’da da yaşadık. Fazla sayıda insanı gözaltına alarak mağdur ediyorlar” dedi.

“İZMİR’E UYUŞTURUCU GİRMESİN DİYE GÜNLERCE SOKAKTA YATTIM”
Gözaltına alınan polislerden, İzmir Emniyet Müdürlüğü’nün Bozyaka semtindeki binasına getirilenlerden biri basın mensuplarına doğru, “İzmir’e uyuşturucu girmesin diye günlerce sokakta yattım” dedi. Şüpheli polis daha sonra emniyet binasına sokuldu.

”GÖZALTINA ALINANLAR İRAN AJANLARINA YÖNELİK SORUŞTURMAYI TAKİP EDEN PERSONEL”
İzmir’de gözaltına alınan bazı polislerin avukatı Ali Aksoy, emniyet önünde basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Gözaltına alınan polislerin, İzmir’de daha önceden, İran ajanlarına yönelik yürütülen soruşturmayı takip eden personel olduğunu öne süren avukat Ali Aksoy, şunları söyledi:
“Yalnız trajikomik durumlar var, halen görevde olanlardan gözaltına alınanlar var. Şu anki mevcut İzmir İstihbarat Şube Müdürü’nün kendi imzasıyla yaptığı operasyonda, kendisi değil altındaki bir personelini gözaltına almış durumda. Daha komik bir durum var, müvekkilimiz iki gün önce bu operasyonu yürüten Savcı Okan Batu beye, bizzat yürütmekte olduğu El Kaide dosyası ile ilgili rapor vermiş bir insan. Siz savcı olarak birkaç gün önce El Kaide dosyasından bilgi aldığınız bir şahsa şimdi bugün operasyon yapıyorsunuz ve vazifeli bir personele operasyon yapıyorsunuz. Vazifeli bir personele böyle bir operasyon yapılması olayın tamamen kurgu olduğunu gösteriyor.18 Mart 2014 tarihli bir gazetede istihbaratçıların dinlemesiyle alakalı, ön dinlemeyle alakalı bir liste yayımlandı. Önleme dinlemesiyle ilgili hiçbir mevzunun dışarı sızdırılması mümkün değildir, bu suçtur. Bunları dışarı sızdıracak iki tane isim vardır. Birincisi Emniyet İstihbarat Daire Başkanı, ikincisi İzmir İstihbarat Şube Müdürüdür. Önce bu bilgileri havuz medyasına verdiler, yayınlattılar, şimdi de ardından bu şahıslarla alakalı ’Usulsüz dinleme yaptınız’ diye operasyon yapılıyor. Yapılan operasyonun özü budur, bunlara dendi ki ’Siz avcısınız, cadı avı yapın, adam getirin.’ Bu casuslukla ilgili değil, belge sızdırma davasıyla ilgili değil, daha önce İran ajanlarına yönelik bir dosyayla alakalı. Hatta İran dosyasıyla alakalı MİT Başkanı’nın ve İstihbarat Daire Başkanı’nın emriyle, imzasıyla yapılan bir yürütmedir. Şikayetçi olmaya zorlanan bazı polis memurlarının olduğu söyleniyor. Normal şartlarda bize göre bunların buradan salınması lazım. Ama bir algı oluşturacaklardır.”

BAŞSAVCILIK’TAN AÇIKLAMA

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan “yasa dışı dinleme” iddialarına ilişkin bugün İzmir merkezli 13 ilde başlatılan operasyona ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, 2010-2013 yıllarında İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli olan bir kısım personel tarafından, kamu kurumlarında görevli bazı memurların farklı isim ile meslek grupları adı altında ve asılsız suç isnatları ile yasaya aykırı olarak usulsüz dinlendiklerinin denetimlerde tespit edilmesi üzerine konunun cumhuriyet başsavcılığına iletildiği belirtildi.

Aynı yönde ulusal medyada çıkan haberlerin de ihbar kabul edildiğinin ifade edildiği açıklamada, şöyle denildi:
“Cumhuriyet başsavcılığımızca başlatılan soruşturma kapsamında, toplanan delillere göre haklarında yeterli şüpheye ulaşılan aralarında rütbelilerinde bulunduğu ve bir kısmı değişik illerde görev yapmakta olan 32 emniyet personeline yönelik olarak 19 Ağustos 2014 tarihi itibariyle gözaltına alınma talimatı verilmiş olup konuya ilişkin soruşturma devam etmektedir.”

VALİLİK: 62 KİŞİ BAŞVURUP ŞİKAYETÇİ OLDU
İzmir Valiliği, bugün sabaha karşı İzmir merkezli başlatılan istihbarat şubeye yönelik operasyonla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada ulusal bir gazetenin 18 Mart 2014 tarihli haberinde çeşitli kurumlarda çalışan kamu görevlilerinin telefonlarının yasadışı dinlendiğinin bildirilmesi üzerine gazete haberinde isimleri geçen an itibariyle 62 müştekinin başvurup şikayetçi olmaları üzerine soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Ayrıca yasadışı dinleme iddiaları üzerine İzmir İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde mülkiye ve polis başmüfettişlerince inceleme ve soruşturma başlatıldığı, soruşturma neticesinde de hukuka aykırı telefon dinlemesi yapan görevliler hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğu kaydedildi.

Bu doğrultuda İzmir Cumhuriyet Basaşvcılığı’nca yapılan adli tahkikat sonucunda suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, kurulan örgüte üye olmak, görev ve yetkinin kötüye kullanılması yoluyla sahte ve gerçeğe aykırı belge düzenleyip mahkemelerin dinleme kararları vermesini sağlayarak kamu görevlilerinin resmi belgede sahteciliği, kamu görevlisine ait araç ve gereçleri suçta kullanmak, iftira, suç uydurmak, özel hayatın gizliliğini ihlal, verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek, elde edilen ilgisiz ve özel yaşama ilişkin verileri suç örgütünün çıkar ve amaçlarına hizmet etme odaklı olarak arşivleme ve kullanma suçlarıyla ilgili tahkikat başlatıldığı da belirtildi.

Operasyon kapsamında İStihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli 1 birinci sınıf emniyet müdürü, 1 ikinci sınıf emniyet müdürü, 1 üçüncü sınıf emniyet müdürü, 1 dördüncü sınıf emniyet müdürü, 2 emniyet amiri, 8 komiser, 2 komiser yardımcısı, 4 başpolis, 12 polis memuru olmak üzere 32 emniyet görevlisi hakkında 2010-2013 yılları arasında bu suçları işledikleri gerekçesiyle gözaltı kararı çıkardığı açıklandı.

13 İLDE EŞZAMANLI OPERASYON
Yasadışı dinleme yaptıkları iddiasıyla İzmir merkezli Adıyaman, Ankara, Aydın, Denizli, diyarbakır, Erzurum, Hakkari, Kayseri, Malatya, Şırnak, Van ve Yalova’da 32 adreste eşzamanlı operasyon yapıldı. Şu ana 25 şüpheli gözaltına alındı. 7’sinin arama ve yakalama işlemleri devam ediyor.

Facebook'ta Paylaş
Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :